Hva er presbyopi?

Hvis du er 40 år eller eldre og har merket at det blir stadig vanskeligere å lese liten skrift, kan du ha en vanlig synsfeil som kalles presbyopi – en svekkelse av øyets fokuseringsmekanisme.

Det skjer oss alle

Tilstanden er en naturlig del av det å bli eldre: Når du blir eldre, blir øyets linse tykkere og mister elastisiteten, og det blir vanskeligere for musklene rundt linsen å fokusere øyet. Begge disse endringene svekker evnen til å fokusere, spesielt på gjenstander som er nærme. Gjenstanden kommer i fokus ved større avstand mellom den og øyet – f.eks. når du holder en bok eller mobiltelefon lenger unna ansiktet.

Hvordan merker jeg at jeg har presbyopi?

Hovedsymptomet på presbyopi er uklart syn, spesielt når du gjør arbeid på nært hold eller prøver å fokusere på gjenstander tett på. Uskarpheten er verre i dårlig lys og når du er sliten. Du merker kanskje at du ofte må holde lesestoff lengre unna for å klare å lese det. Presbyopi kan også forårsake hodepine og overanstrengelse av øynene. Presbyopi diagnostiseres vanligvis ved hjelp av en omfattende synsundersøkelse.

Vil synet mitt stadig bli dårligere?

Nærsynet svekkes på grunn av presbyopi fra 40-årsalderen. Presbyopien utvikler seg videre, slik at du trenger å få tilpasset kontaktlinser eller briller reglemessig fram til 60-årsalderen. Deretter vil synet ditt sannsynligvis ikke svekkes ytterligere.

Hvordan behandles presbyopi?

Presbyopi kan korrigeres med progressive kontaktlinser eller briller. Progressive kontaktlinser fokuserer lys fra alle avstander til et område bakerst i øyet for å gi et klarest mulig bilde.

Hva skal jeg gjøre hvis jeg får symptomer på presbyopi?

Presbyopi påvirker oss alle fra 40-årsalderen. Hvis du får symptomer, bør du bestille time hos en optiker. Optikeren kan gi deg råd om hvilke alternativer som passer best for din livsstil. Såkalte lesebriller er en vanlig løsning, men det er ikke sikkert at dette er det mest praktiske for deg.

Spør optikeren om progressive kontaktlinser fra CooperVision kan være et alternativ for deg, KOSTNADSFRITT*, og hvordan de kan gi deg frihet til å leve livet ditt slik du vil.

*Kostnader for tilpasning kan tilkomme.